Een proper huis zonder poetsen? Het kan!

een proper huis zonder poetsen? het kan, met deze tips!

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. En soms tikt het ook veel te snel! Vaak lijkt het alsof er te weinig uren in een dag zijn om je huis af en toe eens aan een stevige poetsbeurt te onderwerpen. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet, op voorwaarde dat je met een paar dingen rekening houdt…

Elk voorwerp heeft een eigen plekje in huis. Of dat zou toch moeten. Maak er een punt van om alles meteen weer op zijn plaats te zetten als je het niet meer gebruikt. Zo voorkom je alvast een hele hoop rommel.

Beperk je aantal spullen tot een minimum. Gooi overbodige voorwerpen weg of schenk ze aan een goed doel. Hou jezelf ook een beetje in als je nog eens gaat shoppen en koop niets dat je niet nodig hebt. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder rotzooi er in je huis kan rondslingeren!

Heel simpel, maar ontzettend effectief: doe je schoenen uit voor je je huis binnenwandelt. Zo voorkom je dat je al het vuil dat je doorheen de dag op je schoenzolen verzameld hebt over alle kamers verspreidt. Dat bespaart je al heel wat stofzuig- en dweilwerk.

Investeer in een welkomstmat om bij je voordeur te leggen. De meeste mensen zullen spontaan hun voeten beginnen af te vegen als ze hem zien liggen. Zelfs als je gasten achteraf hun schoenen nog uit doen, hebt je minder kuiswerk, want de plek waar ze hun schoenen neerzetten, blijft ook (relatief) proper.

Het is een goed idee om elke dag je kamers te laten verluchten, maar overdrijf niet. Hoe langer je je vensters open laat staan, hoe meer stof er kan binnenwaaien.

Schaf je een handstofzuiger aan! Als je je huishoudinspanningen tot een minimum wil beperken, is dat absoluut geen overbodige luxe. Nu hoef je tenminste niet je hele stofzuiger uit de kast te nemen als er wat kruimeltjes op de grond liggen…

Om vervelende vlekken te vermijden, kan je je meubilair bedekken. Zo kan je in zowat elke interieurwinkel hoezen voor sofa’s kopen. Die zijn heel handig omdat je ze zo in de wasmachine kan gooien als ze vuil zijn. Veel minder arbeidsintensief dan de vlekken manueel en met ‘een speciaal product’ te lijf te moeten gaan!

Ga in de supermarkt op zoek naar desinfecterende doekjes. Hiermee kan je heel snel en gemakkelijk allerlei soorten vuil opvegen. Je zal ook veel minder het gevoel hebben dat je aan het poetsen bent, omdat je alles heel snel kan opkuisen.

Eet waar je moet eten en nergens anders. Door altijd aan de keukentafel te eten, voorkom je dat er kruimels in je sofa, bed, badkamer,… terecht komen.

Natuurlijk betekenen deze tips niet dat je nooit meer een dweil in de hand zal moeten nemen, maar je zal het wel veel minder vaak moeten doen. Als het er dan toch van komt, kan je er net zo goed een beetje plezier in hebben: zet een leuk muziekje op en trommel eventueel wat vrienden en familie op. De belofte van een fris pintje na (of tijdens) het kuisen, kan vaak wonderen doen!

Tessa Van Steyvoort – StyleFever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *