Werken op een hoogwerker: zo doet u dit veilig

Iedereen begrijpt dat aan het werken op een hoogwerker risico’s verbonden zijn. Of u nu werknemer of zzp’er bent die op een hoogwerker werkzaam is, of werkgever bent: voor iedereen is veiligheid van het grootst mogelijke belang. Daarom worden hier ook wettelijke eisen aan gesteld. Alleen: wat zijn die eisen precies en hoe weet u zeker dat u hieraan voldoet? Door te werken met een hoogwerker certificaat, is deze zekerheid gewaarborgd.

Voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid

Ondanks dat iedereen – inclusief de wetgever – zeer veel waarde hecht aan veiligheid, is de wet niet heel erg duidelijk over de eisen waaraan voldaan dient te worden. De Arbowet verplicht bijvoorbeeld dat iedereen die voor het uitvoeren van werkzaamheden een voertuig bedient, moet beschikken over gedegen training, voldoende kennis op het gebied van risico’s en veiligheid en bewezen capabel moet zijn om het voertuig te bedienen. Dit geldt ook voor een hoogwerker. Maar hoe bewijst u als professional nu dat u aan de eisen voldoet? En hoe bewijst een werkgever dat personeel gekwalificeerd is?

Het halen van het hoogwerker certificaat is een officieel erkende manier om aan te tonen dat u aan de eisen van de Arbowet voldoet. U behaalt dit certificaat door het doen van examen. Het examen kan echter gecombineerd worden met een cursus waarbij u alles leert op het gebied van veilig werken op een hoogwerker. Zowel de cursus als het examen kennen een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Slaagt u voor beide onderdelen, dan ontvangt u het hoogwerker certificaat. Dit certificaat is vijf jaar lang geldig.

Het certificaat behalen

Het hoogwerker certificaat behalen kan onder andere bij ARBO Centrum. ARBO Centrum biedt een cursus die is samengesteld door ervaren Arbospecialisten. Na het voltooien van het examen, krijgt u het certificaat uitgereikt waarmee u officieel kunt aantonen capabel en gecertificeerd te zijn voor het werken op een hoogwerker. Bent u verder nog opzoek naar veiligheidsartikelen? Dan zijn die te vinden in de ARBO winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *