De grote tech-lentekuis!

het is tijd voor de grote tech-lentekuis!

Het begin van de lente is traditioneel het moment dat iedereen nog eens een Grote Kuis doet. De eerste zonnestralen lijken ons tot de rand te vullen met nieuwe levenslust en ondernemingszin, wat vaak resulteert in een kraaknet huis. Maar de lentekuis is meer dan een propere vloer en afgestofte boekenrekken! Nu is het ideale moment om je technologische snufjes ook eens onder handen te nemen. Deze tips helpen je alvast op weg…

Maak back-ups

Als je er nog geen hebt, is het nu hoog tijd om je een externe harde schijf aan te schaffen. Ik beloof je: een investering die het geld meer dan waard is! Bepaal op voorhand hoeveel geheugen je precies nodig hebt zodat je niet overbodig veel geld uitgeeft. Het spreekt voor zich dat je een duurdere harde schijf in huis zal moeten halen als je een back up wilt van al je muziek en films. Heel belangrijke of vertrouwelijk documenten kan je op een USB-stick opslaan en op een veilige plek bij houden.

Je kan back ups nemen nog goedkoper maken door een kijkje te nemen op websites zoals Mimedia (mimedia.com). Daar kan je gratis 7 GB opslagruimte krijgen die je overal, van op elke denkbare pc kan opvragen. Qua compactheid kan dat natuurlijk ook tellen…

Neem je mailbox onder handen

Zoals sommige mensen geen afstand kunnen nemen van oude voorwerpen, ben ik compleet niet in staat tot het verwijderen van e-mails. Je weet maar nooit wanneer die nog eens van pas komen en het is toch zo leuk om na lange tijd die grappige e-mail van een verre vriend nog eens na te lezen. Alleen… Nobody ever really does that. Tijd om jezelf niet langer voor te liegen en de koe bij de hoorns te vatten! Verwijder oude e-mails, chain mails en nieuwsbrieven die je toch nooit leest.

In het geval van de nieuwsbrieven loont het ook de moeite om er een aantal in je ongewenste mail onder te brengen. Op die manier kunnen ze in de toekomst je inbox niet meer overspoelen. Of je kan je uitschrijven voor al die nieuwsbrieven! Met Unroll.me kan je dat in een handomdraai doen.

Tenslotte is het een goed idee om mapjes aan te maken waarin je je mails kan onderbrengen. Zo behoudt je het overzicht en wordt de orde in je inbox bewaard.

Digitaliseer je CD’s

CD’s zijn zo jaren ’90. Het is dat ze zoveel goede muziek bevatten (Nu ja, niet altijd. Denk maar aan die CD van Aqua die je in een onverklaarbare bui van ontoerekeningsvatbaarheid kocht), of je had ze allang weggegooid. Dat kan je doen, als je de muziek die erop staat digitaliseert! Op de meeste oude CD’s staat geen beveiliging tegen illegaal kopiëren, dus je kan ze zonder enig probleem op je PC overzetten. Eens je dat gedaan hebt, kan je je CD’s op een milieuvriendelijke manier uit je huis verwijderen. Zoek op internet een DIY-projectje of een bedrijf dat gespecialiseerd is in de vernietiging van CD’s en DVD’s.

Orden je foto’s

Al wie zijn foto’s gewoon in een map gooit en nooit meer iets terug kan vinden, mag nu zijn hand opsteken. Maak korte metten met deze slechte gewoonte en schep orde in je foto-chaos!
Om te beginnen is het een goed plan om al je fotomateriaal op een aparte harde schijf op te slaan. (Meer info hierover kan je vinden bij het stukje over back ups)

Om te voorkomen dat die binnen de kortste keren vol staat, raden we je aan je foto’s eens fatsoenlijk te bekijken voor je ze opslaat. Slechte en mislukte foto’s kan je beter meteen verwijderen.

Misschien de meest voor de hand liggende tip: maak mapjes aan voor je foto’s. We weten allemaal dat dat een geweldig idee is, dus waarom ga je er niet gewoon voor?

Manage je applicaties

Je kan veel efficiënter met je smart phone werken als je er ook effectief dingen op terug vindt. Verwijder daarom alle applicaties die je niet of nauwelijks gebruikt en order de apps die je wel nodig hebt. Je kan extra mappen aanmaken voor al je fotografie-apps en dergelijke.

Update je software

Je krijgt elke dag wel een paar berichten op je PC die je de mogelijkheid geven om een of ander programma of systeem te updaten. In plaats van altijd op ‘annuleren’ te klikken, kies je maar eens een dag om al die updates uit te voeren. De kans dat je iets merkt van die updates is miniem (heeft iemand daar eigenlijk ook al eens iets van gemerkt?), maar dan is het toch maar weer achter de rug.

Organiseer je desktop

Een rommelige desktop heeft nog nooit iemand gelukkig gemaakt. Als je hem niet wil opkuisen omdat dat nu eenmaal ordelijker is, doe het dan zodat je je leuke wallpaper beter kan zien! Begin met het verwijderen van software shortcuts. Laat alleen de icoontjes staan die je vaak gebruikt en deponeer de rest in je prullenbak. Verder promoten we ook hier het gebruik van mapjes.

En dan is het nu tijd om een leuk muziekje op te zetten en aan de slag te gaan!

Tessa Van Steyvoort – StyleFever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *