Zet de schaar in je kleerkast!

met een schaar, een latje en een potlood kan je je oude kleren een heel nieuw leven geven

Je hoeft niet per se een ontwerper te zijn om mooie kleren te maken. Evelyn Meykens uit Kaggevinne studeert Sociale Readaptatiewetenschappen, heeft hoegenaamd niets met de modewereld te maken, maar heeft toch een aantal unieke stukken in haar kleerkast hangen. Het enige wat ze daar voor hoeft te doen, is knippen en knopen.

Hoe ben je op het idee gekomen om T-shirts in stukken te knippen?

“Ik had een paar voorbeelden gezien op het internet, en ik vond het er wel goed uitzien. Bovendien lagen er nog stapels oude T-shirts in mijn kleerkast, dus het leek mij de perfecte manier om die te recycleren. Ik kan niet naaien of stikken, dus kleren maken met niets meer dan een schaar, klonk me als muziek in de oren. Daarna heb ik een tijdje met het idee rondgelopen, en deze zomer heb ik er echt werk van gemaakt.”

Hoe begin je aan zo’n T-shirt of jurkje?

“Ik ben begonnen door tutorials YouTube te bekijken en die kleren dan na te maken. Dat lukte meer dan behoorlijk. Ik ben dus vrij snel begonnen met eigen ideeën uit te werken. Ik had nogal vlug door welk resultaat je kon bereiken door op een bepaalde manier te knippen, of de repen stof te weven. De enige dingen waar je op moet letten, is dat je kleren hebt in T-shirtstof en dat je, als je in het shirt knipt, je de geknipte rand goed uitrekt. Zo krult de boord om. Als je dat niet doet, gaat heel de boel rafelen, en dan is je oude T-shirt toch nog rijp voor de vuilnisbak. Verder is het echt doodsimpel. Met een schaar, een latje en een potlood kom je al een heel eind.”

Is het voor jou een manier om geld uit te sparen, of doe je het gewoon voor het plezier?

“Allebei. Als ik niet weet wat ik moet aantrekken om uit te gaan, en ik geen tijd of geld heb om te shoppen, neem ik gewoon iets ouds en knip ik er een stuk uit. Vorige week heb ik nog een hele T-shirt verknipt. Ik had echt niets anders om aan te trekken. Allez ja, ik heb natuurlijk genoeg kleren, maar je weet hoe dat gaat.”

Knip je alleen, of heb je nog andere manieren om je oude kleren in een nieuw jasje te steken?

“Ik heb al een beetje geëxperimenteerd met vilt, maar nog niet in combinatie met kleren. Dat is misschien wel een goed idee. Tot nu toe heb ik me beperkt tot vilten broches en haarspeldjes. Op mijn verknipte kleren naai ik wel vaak pareltjes of schelpjes. Het blijft allemaal heel basic. Maar less blijkt vaak more te zijn. Mensen komen me regelmatig vragen waar ik mijn T-shirt of kleedje heb gekocht. Het is dan wel leuk om te kunnen zeggen dat je het zelf gemaakt hebt.”

Wil je zelf je oude kleren een nieuwe kans geven? Deze tutorials helpen je alvast op weg :

Weef de achterkant van je T-shirt

Knippen en knopen met Kat Von D

Maak van een baggy T-shirt een leuk topje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *